zgodovina poljanske doline ob kolpi

Poljanska dolina ob Kolpi je majhen in tih kraj, kjer je še marsikaj kot je bilo nekoč. Tja nas vabijo neokrnjena narava in gostoljubni ljudje. Je torej kot nalašc za tiste, ki iščejo nekaj novega na svojih potepanjih in izletih. Še posebej je priljubljena pri ljubiteljih Kolpe, bodisi, da se predajajo čolnarjenju, kopanju, taborjenju, ribolovu ali čemu drugemu, in pri lovcih, saj so gozdovi polni divjadi. Največji kraj v Poljanski dolini je danes Stari trg ob Kolpi. Njegovo ime izvira iz časov turških vpadov, ko je bil kraj povzdignjen v trg. Bil je pomembno strateško in trgovsko središce. Ime kraja se omenja kot Stari trg od leta 1576. Da je bil kraj s svojo okolico pomemben priča dejstvo, da se je poljanska fara osamosvojila od črnomaljske prafare že pred letom 1248. Sedanja farna cerkev sv. Jožefa je bila zgrajena leta 1740. V Predgradu je njena podružnica cerkev sv. Fabjana in Sebastjana. Starotrška osnovna šola je med najstarejšimi v Sloveniji. Delovati je začela 1820 v zasebnih hišah. Pritlična šolska stavba je bila zgrajena leta1844, nadstropje je dobila leta 1889, obnovljena in dozidana je bila ponovno leta 1988.

poljanska dolina - pogled

Zaradi slabih možnosti kmetovanja in zaslužka nasploh se je zlasti po II. svetovni vojni prebivalstvo naglo zmanjševalo. Zato sta več upanja prinesla kraju obrata Uniorja iz Zreč in Kometa iz Metlike. V Starem trgu deluje Folklorna skupina, v bližnjih Sodevcih ob Kolpi pa tamburaška skupina, ki sodi med redke izvirne tamburaške skupine v Sloveniji. Večji kraj v Poljanski dolini je še Predgrad. Prvikrat se omenja leta 1576 kot “Vor dem Haus” (pred gradom). Predgrad je bil nekoč naselje pred gradom Poljane, kjer je bil sedež tedanjega poljanskega gospostva. Grad Poljane se prvikrat omenja leta 1325. Sicer pa je bil Predgrad po mnenju nekaterih naseljen že v prazgodovini, čeprav je za to trditev zaenkrat še ni stvarnega gradiva. O navzočnosti ljubi v predgrajski soseščini v pozni bronasti dobi priča zakladna najdba na Debelem vrhu. Od nekdanjega gradu so ostale le še slabo vidne razvaline. Tudi Predgrad premore svojo folklorno in tamburaško skupino.

Izleti v bližnji okolici

Kljub temu, da je Poljanska dolina razdeljena administrativno med občini Črnomelj in Kočevje, se krajani čutijo kot pripadniki Poljanske doline. 

V neposredni bližini Starega trga so znani naravni, etnološki in kulturni spomeniki, ki predstavljajo tudi izletne točke:

  • stara kovačija v Bilpi, ki jo poganja voda
  • mlin v Bregu, ki še deluje
  • kraška jama v Bilpi
  • jama Kobiljača v Bregu, najdaljša kraška jama v Beli krajini
  • razgledna točka Kozice nad Dolom, kjer se nahaja najjužnejša kolonija gamsov v Sloveniji
  • Radenska in Sodevska stena ob Kolpi
  • Marijina romarska cerkev v Zagozdacu
  • cerkvica Kalvarija s križevim potom
  • farna cerkev v Starem trgu
  • eden redkih še stoječih sramotilnih kamnov v Predgradu
  • veliko označenih pešpoti